В поредица хаотични изявления от последните два дни представители на

...
 В поредица хаотични изявления от последните два дни представители на
Коментари Харесай

Поведението на София: хем вълкът сит...

 В поредност безредни изказвания от последните два дни представители на ръководещата коалиция (най-вече от ГЕРБ) пробваха да убедят жителите, че България хем е солидарна с Англия, хем има потребност да бъде убеждавана, с цел да показва тази своя взаимност - както постъпиха бързо останалите европейски страни. Целият управнически уред – от елементарни депутати до външен министър и неговите заместници - се заеха с украсяването до толерантност на описа, който обаче е къс и еднопосочен: страната ни бе сложена сред следващия избор сред Изтока и Запада и първата ѝ реакция бе да опита да се хареса на всички, само че въпреки всичко избирайки Изтока. 
София твърди, че е солидарна с Лондон, само че въпреки всичко нямало да избързва със наказания срещу Русия. Въпреки идващите от Обединеното кралство медийни известия, че са били показани солидни доказателства за съветското присъединяване в отравянето на семейство Скрипал, българската страна изиска още доказателства. Справка: изказванията на заместник-външния министър Георг Георгиев и вицепремиера Томислав Дончев, съгласно които България трябвало да изчака отчета на Организацията за възбрана на химическите оръжия.

Липсата на коментар от страна на премиера Борисов също е символна. Както е символ и привикването на българския дипломат в Москва за съвещания – най-слабата дипломатическа проява. Символни за еднопосочния избор, който България направи в първите дни на абсурда, са и редицата изявления на Българска социалистическа партия, президентството и сътрудниците на ГЕРБ във властта – патриотите. Всички те малко или доста поддържаха Борисов в отдалечаването на България от Европа.

Срамната хвалба от Русия

Президентът Радев адмирира метода на ръководещите за търсене на още доказателства, а от Българска социалистическа партия сметнаха привикването на посланика от Москва за свръхусилие и подчертаха, че в случай че получат 100% доказателства за присъединяване на Русия в отравянето на Скрипал биха показали “известно схващане ”. Волен Сидеров пък, който е част от ръководещите, хем изиска повече доказателства, хем изясни, че не би трябвало да гоним съветски дипломати, и стартира версията на Кремъл: абсурдът бил основан, с цел да дискредитира Путин за изборите.

На този декор съветският дипломат похвали България за позицията. И по този начин се трансформира в единствения пратеник на Москва в Европа, който не просто не си отпътува от страна, която сякаш показва взаимност с Великобритания, ами и благослови дейностите ѝ. 

На процедура единственият политик от ръководещите, разрешил си да изкаже ясно европейската позиция, т.е. за експулсиране на съветски дипломати, се оказа зам-председателят на ГЕРБ и началник на ПГ на партията Цветан Цветанов. Така стигаме до въпроса: по какъв начин България, която към този момент 10 години е член на Европейски Съюз, а сега го ръководи, се озова единствено с един представител на ръководещите, който се осмелява да изрече европейската позиция?

София потвърди какво не може
 Infografik Karte Ausweisung russischer Diplomaten DEU
Графиката демонстрира кои страни какъв брой съветски дипломати гонят

Ако Европейският съюз е и взаимност сред сътрудници, България потвърди, че не е способна на взаимност. А също и че не може да бъде предвидим сътрудник. Отказът на София да се причисли към останалите сътрудници изигра и решаваща роля в демаскирането на ГЕРБ като партия за европейско развиване на България. Впрочем, ГЕРБ от дълго време се разкриха като реплика на дясна групировка. Но не това е най-голямата неволя, а че тази партия ясно сподели по какъв начин не е способна да направи подобен избор - макар редицата заявления за европейския си избор. Нерешителността в дейностите на Борисов ни отдалечава от европейския модел и полезности. 

Изводите

Изборът обаче е цивилизационен. И по всичко наподобява, че той към този момент е изработен. Дори позицията на България да се промени в посока към повече взаимност с Англия, България си остава страна, в която демокрацията е единствено фасада на олигархията, а европейската взаимност се схваща като опция за достъп до еврофондовете.

Два извода се постановат: България сподели, че е неспособна да се държи солидарно, а отсам - и да бъде част от Запада; и второ: страната дълго още няма да бъде народна власт от западен вид, каквито и жители за европейско развиване да настояват противоположното. А тематиката Европа ще бъде настояща единствено до тогава, докато София получава средства от Брюксел. И нека в никакъв случай не се постанова България да има потребност от сходна демонстрация на взаимност, тъй като няма да е заслужила да я получи. Защото тя направи своя избор. Който нито е европейски, нито либерален.

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР